Kitar Jualan

ByWAN MD HATTA

Kitar Jualan

Kitar Jualan

Peringkat 1:  Memprospek

Memprospek adalah memilih bakal peserta yang berminat atau mungkin berminat kepada produk takaful. Ini tidak bermakna individu itu akan membeli takaful.

Kita hanya perlu memastikan individu yang berpotensi dan sanggup mendengar produk yang ditawarkan. Memprospek boleh juga menggunakan ‘cold calls’ atau ‘referral’

Peringkat 2 : Interviewing/ Temubual

Bertujuan untuk mendapat maklumat dan hasrat prospek untuk disesuaikan dengan produk takaful. Selalunya, terdapat 3 kategori soalan yang ditanya pada peringkat ini.

  • Apakah yang mereka buat masa lepas (“ Mr.X, adakah tuan pernah mempunyai polisi insurans/takaful)
  • Semasa, (“Mr.X, apakah rancangan tuan pada masa sekarang?”)
  • Akan datang, (“Mr.Prospek, apakah rancangan tuan akan datang?”)

Peringkat 3 : Presentation / Persembahan

Mempersembahkan maklumat yang lebih spesifik manafaat produk takaful yang berkaitan dengan prospek. Sudah tentu, setiap perkara yang diterangkan perlu sentiasa berkaitan dengan prospek.

Tiga kategori asas yang perlu:

  • features/sifat,
  • kebaikan/manafaat dan
  • bukti.

Semasa persembahan, mula-mula fokus kepada manafaat.  Fokus kepada cara bagaimana takaful membantu prospek menjadikan hidup beliau tenang dan selesa. Sebaik mungkin, cuba menjawab cadangan dan komen yang diterima pada stage kedua.

Peringkat 4: Closing

Jika telah ada asas yang kukuh, dan terdapat kecenderungan yang tinggi, penutup jualan menjadi lebih mudah. Dengan membuat anggapan anda boleh membantu prospek dan minta prospek membuat keputusan menjadi peserta.

Anda mesti memulakan kearah menutup jualan.

About the author

WAN MD HATTA administrator

Insuran Agent

2 Comments so far

cialis ventePosted on9:44 pm - May 21, 2012

Nice blog)

Adolfo DasenPosted on10:11 am - Aug 7, 2012

Because your small business increases you already know you need to procedure facts faster so as to give your clientele every piece of information needed in a timely fashion. This need to have typically compels a corporation to obtain additional d

Leave a Reply