Bagaimana Cara Memilih Polisi yang Terbaik?

Panduan dalam memilih insurans dan takaful:

1. Anda kena benar-benar faham dengan apa yang tercatat di dalam polisi tersebut termasuklah ciri-ciri produk, syarat-syarat, had manfaat dan pengecualiannya.

(Bahagian ini yang paling utama sebelum anda membuat keputusan untuk membeli mana-mana polisi. Ini kerana ramai pembeli insurans/takaful di luar sana hanya membeli polisi lebih kepada sebab kawan/saudara yang menjual, jadi beli je la,setakat nak tolong member.

Tak salah untuk tolong kawan, tapi anda kena fahamkan dahulu polisi yang ditawarkan.

Apa perlindungan yang anda dapat dari polisi yang anda beli. Adakah hanya untuk kematian/kecacatan kekal. Ada tak tambahan perlindungan seperti Personal Accident, Critical Illness dan sebagainya.

Jika anda betul fahami polisi yang anda beli, tidak akan timbul masalah di kemudian hari, bila anda nak claim untuk kemalangan, Syarikat Insurans/Takaful mengatakan anda tidak layak claim. Sebabnya, dalam polisi yang anda dok bayar setiap bulan tu tak termasuk pun untuk Perlindungan Kemalangan…..

Dah tu nanti,siapa yang anda hendak persalahkan?

Teliti dan fahami Polisi yang ditawarkan)

2. Pastikan keuntungan (premium) dari insurans dan caruman takaful yang akan dibayar adalah berpatutan.

3. Pastikan amaun perlindungan adalah mencukupi dan sesuai dengan keperluan dan kemampuan anda.

4. Pastikan semua fakta penting didedahkan sepenuhnya. Sekiranya anda gagal mendedahkan maklumat berkenaan, polisi atau pelan anda mungkin tidak sah dan anda tidak akan dilindungi ke atas sebarang kerugian atau kerosakan.

5. Berurusan hanya dengan ejen berdaftar/broker berlesen atau secara terus dengan syarikat insurans atau pengendali takaful.

6. Memantau tempoh perlindungan dan masa untuk membayar premium atau caruman.

Leave a Reply